Tapetsering är ett hantverksyrke där man huvudsakligen stoppar och klär möbler. Förr tillverkades och sattes även upp gardiner och draperier samt vävda tapeter(tapisserier). Även tillverkning av täcken, dynor och andra stoppade artiklar förekommer. Själva ordet tapet kommer från grekiskan och betyder täcke eller matta.

 

 


ATT  TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER MÖBELTYG

Tänk först igenom hur möbeln kommer att användas!

Är det favoritstolen som ska kläs om bör man välja ett tyg med god slitstyrka. Ska stolen mest stå som prydnad och användas endast någon enstaka gång, spelar slitstyrkan inte så stor roll, utan man kan välja ett ömtåligare tyg.

Ett bra slitstarkt möbeltyg ska vara tätt vävt. Kan man flytta trådarna i väven genom att skrapa lite med nageln är tyget inte att betrakta som ett möbeltyg. Är tyget mönstervävt så att inslagstrådar löper över flera trådar i varpen minskar också slitstyrkan. Ett mönster som är tryckt på tyget kan också vara känsligt för slitage.

Slitstyrkan mäts i Martindale, ett mått som anger det antal varv som tyget tål i ett slitagetest. Som riktmärke för slitage i olika miljöer kan följande gälla:

Hemmiljö, måttligt slitage Upp till 30 000 M
Hemmiljö, starkt slitage (”favoritfåtöljen”) Mer än 30 000 M
Offentlig miljö Mer än 50 000 M

Flera av mina tyger är färgkoordinerade om man vill göra en mera omfattande omdaning av sin hemmiljö. Där finns tyger som också är lämpliga till gardiner, sängöverkast och draperier att matcha med möblerna.

Jag har också vackra slitstarka och tvättbara tyger till båtinredningar.

 

Det finns mycket att tänka på när man tapetserar möblerna, kom in så hjälper jag dig gärna så du inte väljer fel tyg eller liknande. Nedan är några av de mer vanliga frågorna sammanställda.

 

 


Att tänka på vid tygval.
Vilka tyger finns det att välja på?
Hur ser en fåtölj ut inuti?

© Erik Scholander, 2006.