Tapetsering är ett hantverksyrke där man huvudsakligen stoppar och klär möbler. Förr tillverkades och sattes även upp gardiner och draperier samt vävda tapeter(tapisserier). Även tillverkning av täcken, dynor och andra stoppade artiklar förekommer. Själva ordet tapet kommer från grekiskan och betyder täcke eller matta.

 

 

Jag för inga tyger i metervara, utan endast hängprover. Det tar ca 4-5 dagar att få hem en beställd vara. Det mesta är naturligtvis möbeltyger, men jag har också kollektioner av tyger som är koordinerade i färg och som passar att använde till både gardiner, kuddar och överkast. Flera av mina leverantörer har egna showrooms i Stockholm, vilket ger mina kunder möjlighet att välja bland ett betydligt större utbud av tyger än jag kan ha i min verkstad. Mina främsta tygleverantörer är Lauritzon, Romo, Kirkby House, Villa Nova, Ljungbergs och Textil Miljö.

Sorimentet av tyger utökas kontinuerligt.

 

Det finns mycket att tänka på när man tapetserar möblerna, kom in så hjälper jag dig gärna så du inte väljer fel tyg eller liknande. Nedan är några av de mer vanliga frågorna sammanställda.

 

 


Att tänka på vid tygval.
Vilka tyger finns det att välja på?
Hur ser en fåtölj ut inuti?

© Erik Scholander, 2006.